Kuolinpesän pankkiasioiden hoitaminen – 5 tärkeää askelta
Läheisen kuoleman jälkeen omaisille jää paljon käytännön järjestelyjä. Surun keskellä on pystyttävä huolehtimaan muun muassa vainajan pankkiasioista. Olemme koonneet viisi tärkeää asiaa, jotka auttavat kuolinpesän pankkiasioiden hoitamisessa.
1. Virkatodistuksen tilaaminen
Kuolinpesän osakas tarvitsee virkatodistuksen hoitaakseen vainajan pankkiasioita. Virkatodistus osoittaa osakasaseman eli kuulumisen kuolinpesään. Virkatodistuksen voi tilata Digi- ja väestötietovirastolta tai kirkon aluekeskusrekisteristä. Seurakunnan todistus tilataan siitä aluekeskusrekisteristä, jonka seurakunnan jäsen vainaja viimeksi oli.
2. Pankkiasioiden hoitaminen ennen perunkirjoitusta
Ennen perunkirjoitusta kuka tahansa kuolinpesän osakas voi maksaa vainajan tililtä vainajan elinaikaisia laskuja, kuten sähkö- ja puhelinlaskuja, sekä välittömästi kuolemantapaukseen liittyviä kuluja, kuten hautajaiskuluja. Lisäksi yksittäinen osakas voi lakkauttaa automaattiveloituksella hoidettavia laskuja ilman muiden osakkaiden suostumusta.
Kuolinpesän osakas voi yksinkin hoitaa kuolinpesän välttämättömiä pankkiasioita myös ennen perunkirjoitusta.
Perunkirjoitusta varten tarvitaan vainajan pankkitileistä ja muusta sijoitusvarallisuudesta kuolinpäivälle päivätyt saldotodistukset. Kuolinpesän osakkaat voivat olla yhteydessä pankkeihin selvittääkseen vainajalle kuuluneet varat. Jokaisella osakkaalla on oikeus tilata kuolinpesän saldotodistukset ja saada tietoa tilitapahtumista kuolinpäivästä eteenpäin.
Mikäli kuolinpesän osakkaat maksavat kuolemaan liittyviä kuluja omista varoistaan, on tärkeää pitää kirjaa näistä kustannuksista, jotta ne voidaan myöhemmin tasata osakkaiden kesken.
3. Vainajan lainojen hoito
Kuolema ei vaikuta vainajan velkavastuisiin. Vainajan velat siirtyvät kuolinpesälle, ja ne maksetaan kuolinpesän varoista ennen perinnönjakoa.
Mikäli kuolinpesän varat eivät riitä kaikkien velkojen maksuun, on ensisijaisesti hoidettava niin sanotut pesänselvitysvelat, kuten kohtuulliset hautaus- ja perunkirjoituskustannukset sekä pesän hoidosta, hallinnosta ja selvityksestä johtuvat tarpeelliset kustannukset
4. Pankkiasioiden hoitaminen perunkirjoituksen jälkeen
Perunkirjoitus on lakisääteinen toimitus, jossa käydään läpi vainajan varat, velat, kuolinpesän osakkaat sekä muut omaisuuden jakoon ja perintöverotukseen liittyvät asiat. Nämä tiedot merkitään tilaisuudessa laadittavaan perukirjaan.
Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta, ja perukirja tulee toimittaa Verohallinnolle kuukauden sisällä perunkirjoituksesta. Perunkirjoituksen järjestämisvastuu on yleensä sillä, joka tuntee parhaiten vainajan taloudellisen tilanteen.
Juristin apu tuo varmuutta, sujuvuutta ja asiantuntevaa tukea vaikeaan tilanteeseen.
Käytännössä omaisten työtaakkaa helpottaa merkittävästi, jos perunkirjoitukseen liittyvät paperityöt ja käytännön järjestelyt annetaan ammattilaisen eli juristin hoidettavaksi. Perunkirjoituksen teettäminen asiantuntijalla tuo varmuutta, sujuvuutta ja asiantuntevaa tukea prosessiin, jossa on monia huomioon otettavia näkökohtia ja joka on usein tunteellisesti raskas.
Pesän osakkaiden toteamiseksi perukirja tulee toimittaa myös pankille.
Perukirja tarvitaan myös pankkiin koko osakaspiirin todentamista varten. Kuolinpesän osakkaat hallinnoivat kuolinpesän omaisuutta yhdessä ja voivat tehdä päätöksiä kuolinpesän omaisuuden jakamisesta, käyttämisestä ja myymisestä vain yhdessä. Perunkirjoituksen jälkeen on selvillä, keneltä kaikilta pankki tarvitsee suostumuksen kuolinpesän omaisuutta koskevaan päätöksentekoon. Usein on käytännöllisempää, että kuolinpesä valtuuttaa yhden henkilön hoitamaan pankkiasioita kaikkien puolesta. Tällöin kyseinen henkilö on vastuussa kuolinpesän varojen käytöstä.
5. Perinnönjakosopimuksen laatiminen
Vainajan omaisuuden jakamisesta perillisille voidaan sopia sen jälkeen, kun perunkirjoitus on toimitettu. Perukirja, joka määrittelee varat, velat ja osakkaat, toimii perinnönjaon perusteena.
Jos vainaja oli kuollessaan avioliitossa, ennen perinnönjakoa on toimitettava omaisuuden ositus. Ositus tarkoittaa puolisoiden välisen aviovarallisuussuhteen purkamista. Osituksessa määritellään, mikä omaisuudesta on avio-oikeudesta vapaata omaisuutta ja miten puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lesken ja kuolinpesän kesken. Tämän perusteella muodostuu kuolinpesän omaisuus, joka voidaan jakaa perillisten kesken.
Mahdollisen osituksen jälkeen perinnönjako toteutetaan laatimalla perinnönjakosopimus. Perinnönjakosopimus on toimitettava pankille sekä Verohallinnolle. Tämän jälkeen kuolinpesän omaisuus voidaan siirtää perillisille perinnönjakosopimuksen mukaisesti.
Ositukselle ja perinnönjaolle ei ole asetettu määräaikaa. Ositusta tai perinnönjakoa ei saa kuitenkaan toimittaa ennen kuin kuolinpesän velat on maksettu tai niiden vastattavaksi ottamisesta on sovittu.
Tarvitsetko apua perheoikeudellisissa asioissa?
Ota yhteyttä ja varaa aika veloituksettomaan kartoituspalaveriin!