Miksi meillä kaikilla tulisi olla edunvalvontavaltuutus?

Erityisesti ikääntyminen voi tuoda mukanaan yllätyksiä nopeastikin, mutta sairaskohtaus, tapaturma tai onnettomuus voi yllättää meistä kenet tahansa. Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että asioitasi hoidetaan tahtosi mukaisesti, vaikka et itse kykenisi tekemään päätöksiä.

Edunvalvontavaltuutus on ennakkoon laadittu valtakirja siltä varalta, että et enää itse kykene huolehtimaan omista asioistasi. Elämä on ennalta arvaamatonta, minkä vuoksi jokaisen täysi-ikäisen on suositeltavaa laatia edunvalvontavaltuutus mahdollisimman aikaisin.

1. Saat itse päättää, kuka asioitasi hoitaa

Edunvalvontavaltuutus on vaihtoehto perinteiselle edunvalvonnalle. Ilman edunvalvontavaltuutusta joko yleinen edunvalvoja (eli valtion virkamies) tai henkilön omainen määrätään edunvalvonnan tarpeessa olevan päämiehen edunvalvojaksi.

Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen on suositeltavaa kaikille, joilla on lähipiirissään luotettava henkilö, joka voi tarvittaessa ottaa asiat hoidettavakseen.

Tekemällä edunvalvontavaltuutuksen voit kätevästi etukäteen määrätä, kenen haluat asioitasi hoitavan. Edunvalvontavaltuutuksella voit varmistaa, että asioitasi hoitaa toivomasi luotettava henkilö.

2. Voit varmistaa oman tahtosi toteutumisen

Edunvalvontavaltuutuksella olet itse nimennyt henkilön, jonka kykyihin ja ymmärrykseen omista asioistasi luotat. Kun valtuutettu tuntee sinut henkilökohtaisesti, tahtosi pystytään suuremmalla varmuudella selvittämään ja asioitasi hoitamaan tahtosi mukaisesti.

Perinteisessä edunvalvonnassa laki määrää hyvin vahvasti, miten edunvalvojana toimivan omaisen tulee tehtävänsä hoitaa. Edunvalvontavaltuutuksessa voit antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten haluat asioitasi hoidettavan.

Voit itse etukäteen määrätä, kenen haluat asioitasi hoitavan ja miten.

Varsinaisten edunvalvontavaltuutuksessa olevien määräysten ohella voit laatia erilliset toimiohjeet valtuutetulle täydentämään edunvalvontavaltuutusta. Toimiohjeet voivat sisältää hyvinkin yksityiskohtaisia ohjeita, joita valtuutetun on asioitasi hoitaessaan noudatettava. Siinä missä edunvalvontavaltuutus on sen voimaan tultua tapana esittää myös ulkopuolisille tahoille, toimiohjeet ovat yleensä valtuutetun ja valtuuttajan välisiä luottamuksellisia ohjeita.

3. Asioiden hoito on helpompaa valtuutetulle

Edunvalvontavaltuutuksen avulla luotettu läheinen voi hoitaa asiat mahdollisimman helposti ja joustavasti, ilman perinteiseen edunvalvontaan liittyvää holhousviranomaisen säännöllistä valvontaa ja byrokratiaa.

Tavallisessa edunvalvonnassa edunvalvojana toimivan henkilön tulee vuosittain antaa holhousviranomaiselle selvitys (ns. vuositili), jonka perusteella omaisuuden hoitamista valvotaan.

Ei pakollista tilivelvollisuutta viranomaisille.

Edunvalvontavaltuutuksella voidaan taas määrätä, ettei valtuutetulla ole tätä verrattain raskasta tilivelvollisuutta viranomaisille. Tällöin valtuutettu voi käyttää rajallisen aikansa hyödyllisemmin päämiehen parhaaksi.

4. Apua nopeammin ja vähemmällä paperisodalla

Tavallinen edunvalvonta tulee voimaan joko Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tai käräjäoikeuden määräyksellä, jolloin koko käsittelyprosessi saattaa kestää kauan. Prosessin aikana edunvalvonnan tarpeessa olevan henkilön talous saattaa romahtaa, mikäli henkilö ei itse kykene enää esimerkiksi maksamaan laskujaan.

Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen on nopeampaa.

Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan, kun DVV on sen vahvistanut. Valtuuttajan on esitettävä DVV:lle alkuperäinen valtakirja ja valtuuttajaa koskeva lääkärinlausunto.

5. Mahdollistaa omaisuuden lahjoittamisen ja siitä luopumisen edunvalvonnan aikana

Ilman edunvalvontavaltuutuksessa olevaa erillistä määräystä edunvalvonnan aikana ei ole mahdollista lahjoittaa päämiehen omaisuutta eikä myöskään luopua perinnöstä, tasingosta tai vakuutuskorvauksesta.

Omaisuuden lahjoittaminen esimerkiksi jälkipolvelle voi olla muun muassa verotuksen kannalta hyvinkin järkevää.

Omaisuuden lahjoittaminen edunvalvonnan aikana esimerkiksi jälkipolvelle voi kuitenkin olla muun muassa verotuksen kannalta hyvinkin järkevää, mikäli edunvalvonnassa oleva henkilö ei enää itse pysty nauttimaan omaisuudesta ja mahdollisista tuotoista.

6. Ei pakollista salassapitovelvollisuutta omaisia kohtaan

Tavallisessa edunvalvonnassa edunvalvojana toimivaa omaista sitoo lain mukaan tiukka salassapitovelvollisuus. Sen sijaan edunvalvontavaltuutuksessa voidaan määrätä vapaasti, että valtuutetulla on oikeus antaa tietoja valtuuttajasta tietyille valtuuttajan nimeämille henkilöille.

Miten edunvalvontavaltuutus laaditaan?

Edunvalvontavaltuutus on määrämuotoinen asiakirja, joka tulee tehdä lain muotovaatimuksien mukaisesti ollakseen pätevä:

  • Edunvalvontavaltuutuksen laatijan tulee ymmärtää valtuutuksen merkitys.
  • Edunvalvontavaltuutus on laadittava aina kirjallisesti.
  • Edunvalvontavaltuutuksen laatijan on allekirjoitettava valtakirja kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Todistajien tulee allekirjoittaa valtakirja.

Edunvalvontavaltuutuksen laatimisessa kannattaa käyttää apuna asiantuntijaa. Näin varmistetaan, että valtakirja täyttää lain edellyttämät muotovaatimukset ja että siinä huomioidaan juuri sinun yksilölliseen tilanteeseesi soveltuvat määräykset.

Tarvitsetko apua perheoikeudellisissa asioissa?

Ota rohkeasti yhteyttä, autamme mielellämme edunvalvonta-asioiden kanssa!
Kartoituspalaverimme on aina veloitukseton ja se onnistuu kätevästi myös Teamsin välityksellä.