Sujuva tilinpäätös – vältä kiire ja virheet

Tuskin lomat on saatu pidettyä, kun on jo aika katsoa tulevaan. Taloushallinnossa se tarkoittaa varautumista työvuoden kiivaimpaan työpuristukseen eli tilinpäätösten tekemiseen. Tilinpäätökseen valmistautuminen ennakkoon auttaa varmistamaan sujuvan prosessin.

Kirjanpitäjäsi pitää toki huolen juoksevasta kirjanpidosta tilikauden aikana, mutta yrittäjänä voit omalta osaltasi edesauttaa sujuvan tilinpäätöksen toteutumista. Hyvin hoidettu kirjanpito ja tilinpäätös tukevat yrityksesi taloudellista terveyttä ja mahdollistavat paremman suunnittelun tulevaisuutta varten.

Kuitit ja tositteet järjestykseen

Tilinpäätös vaatii tarkat ja täydelliset tositteet kaikista vuoden aikana tehdyistä liiketoimista. Vaikka kirjanpitäjäsi työstää kirjanpitoa juoksevasti, jotain saattaa silti puuttua. Lisäksi on hyvä huomioida, että tulossa voi olla vielä tapahtumia, jotka täytyy todentaa dokumenteilla kirjanpitoon. Varmista, että tilikauden lopussa tapahtuvat liiketoimet dokumentoidaan oikein. Tämä auttaa varmistamaan, että kirjanpito on ajan tasalla ja kaikki liiketoiminnan kulut ja tulot on kirjattu oikein.

Kirjanpitäjäsi tarvitsee soveltuvin osin seuraavat dokumentit:

  1. kirjanpidon tositteet
  2. hallituksen- ja yhtiökokousten pöytäkirjakopiot
  3. kauppakirjakopiot
  4. arvopaperilaskelmat ja sijoitusraportit
  5. osake- ja osakasluettelon
  6. velkakirjat
  7. pankkien saldotodistukset sekä vastuu- ja vakuuserittelyt

Lisäksi, jos toiminnassa tai rakenteessa on tapahtunut muutoksia, ilmoitathan siitä kirjanpitäjällesi.

Katso taakse ja pohdi tulevaa

Jo ennen tilinpäätöstä ja lopullisen tuloksen kirjaamista on hyvä tarkastella mennyttä ja pohtia tulevaa. Onko toiminnassa ollut jotain, mikä on huomioitava tilinpäätöksessä? Tarvitseeko ennen tilikauden loppua tehdä vielä joitakin toimenpiteitä? Mitä haluat toiminnalta jatkossa? Onko suunnitelmissa laajentumista tai muita muutoksia? Miten teet päätöksiä, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen?

Jos liiketoiminta on menestynyt heikommin kuin oletettu, se vaikuttaa tuleviin toimintamahdollisuuksiin, laajentumissuunnitelmiin, investointeihin ja henkilöstön lisäämiseen. Toisaalta ennakoitua parempi tulos antaa mahdollisuuden harkita uusia investointeja vielä kuluvan tilikauden aikana. Investointien poistot vaikuttavat verotettavaan tuloon. Voitonjakoon kannattaa myös kiinnittää huomiota – osingot voivat olla edullinen tapa jakaa varoja, mutta myös palkkaratkaisuilla voidaan optimoida verotusta.

Jos yrityksen tulos on muuttunut merkittävästi, on hyvä tarkistaa ennakkoverotus, jotta voit välttyä suurilta mätkyiltä tai liian suurilta ennakkomaksuilta.

Verotusta pitkällä tähtäimellä

Verosuunnittelu on olennainen osa yrityksen taloudenhallintaa ja sillä voidaan vaikuttaa merkittävästi yrityksen kannattavuuteen. Verosuunnittelu ei tarkoita verojen välttelyä, vaan verojen optimointia ja ennakointia.

Kirjanpitäjäsi hoitaa veroilmoituksen, mutta joskus on syytä istua alas ja pohtia yritystoimintaa ja verotusta myös pidemmällä tähtäimellä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi mahdollisten verosuunnitteluratkaisujen kartoittamista tulevia tilikausia varten, jolloin yritys voi varautua paremmin verotuksellisiin muutoksiin tai muutoksiin taloudessa. Silloin on syytä kääntyä osaavan juristin puoleen.

Kirjanpitäjä on ystäväsi!

Tiivis yhteistyö kirjanpitäjäsi kanssa on avain sujuvaan prosessiin, olipa kyseessä päivittäinen kirjanpito tai tilinpäätös. Keskustelut kirjanpitäjäsi kanssa varmistavat, että tilinpäätökseen liittyvät asiat hoituvat sujuvasti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kun kirjanpitäjäsi pyytää sinulta kuitteja tai selvennyksiä, niitä todella tarvitaan. Asianmukaisesti ajan tasalla pidetty kirjanpito mahdollistaa varautumisen muutoksiin ajoissa.

Voit myös keskustella kirjanpitäjäsi kanssa siitä, miltä vuosi näyttää, ja pohtia mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen. Kirjanpitäjäsi on iloinen, jos jaat suunnitelmasi ajoissa. Näin hänkin tietää, mihin pitää varautua ja mitä hoitaa.

Hyvin sujuva yhteistyö vähentää kiirettä ja mahdollistaa tarvittavien korjausten tekemisen ajoissa. Tilintarkastajakin kiittää!