Säätiölain siirtymäaika loppuu, oletko valmis?

Säätiöiden asemaa selkeyttävä ja käytännön toimintaa helpottava uusi säätiölaki astui voimaan joulukuussa 2015. Nyt lain siirtymäaika on päättymässä. Uusi säätiölaki edellyttää muutoksia monen säätiön sääntöihin. Jos säännöt on kirjoitettu 1930-luvulla, päivitettävää voi olla paljon.

Yleisimmät uuden lain edellyttämät muutokset koskevat:

–   hallituksen valintaa, toimikautta ja päätösvaltaisuutta

–   toimitusjohtajan ja hallintoneuvoston nimittämistä sekä tehtäviä

–   liiketoiminnan harjoittamista ja yhtiöittämistä

–   säätiön varojen käyttämistä, jos säätiö purkautuu tai lakkautetaan

Säätiöiden on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta muutettava säännöt vastaamaan uuden lain edellytyksiä ennen 1.12.2018. Säännöt muutetaan säätiön hallituksen tai hallintoneuvoston päätöksellä.

Premium Groupin asiantuntijat auttavat tarkistamaan säätiön sääntöjen lainmukaisuuden sekä tekemään niihin tarvittavat muutokset ja niitä koskevat rekisteröinnit. Kirjoitamme säätiölle ehdotukset uusiksi säännöiksi ja konsultoimme kaikissa tähän liittyvissä asioissa säätiön tarpeiden mukaan.

Kun säätiö on käsitellyt tarvittavat sääntömuutokset, se voi kirjallisella hakemuksella pyytää ennakkotarkastusta Patentti- ja rekisterihallitukselta. Ennakkotarkastuksen avulla säätiö voi varmistua siitä, että nykyiset tai muutetut säännöt vastaavat uuden lain edellytyksiä. Tällä tavoin voidaan välttyä korjauskehotuksilta, ylimääräiseltä työltä ja kustannuksilta. Asiantuntijamme auttavat tarvittaessa myös ennakkotarkastuksen pyytämisessä.

Lisätiedot:

Nea Tiukkanen, JM
Tel: +358 40 843 1068
nea.tiukkanen@premiumgroup.fi